Tips tegen blessures

Achillespeesklachten

Wat is er aan de hand?
Van een ontsteking is waarschijnlijk geen sprake. Tegenwoordig spreekt men vaker van een wanorde in de celstructuren. De pijn dient zich meestal ruim na het lopen aan of ’s ochtends vroeg bij het uit bed stappen. Je voelt soms gespannen kuiten of een doffe tot doordringende pijn langs de pees.

Wat kan ik doen?
Verminder eerst de trainingsomvang en behandel de plek enkele keren per dag met ijs (niet rechtstreeks op de huid). Daarna kun je je kuit eventueel nog insmeren met Ice Power. Dit geeft een extra verkoelend effect. Rek de kuit vijf tot tien keer per dag. Belangrijk is dat je hiel wordt ontzien, door bijvoorbeeld een hakverhoging. Draag je loopschoenen eventueel ook wat vaker als dagelijkse schoenen. Dynamische rekoefeningen op een traptrede hebben veel lopers al goed geholpen. Daarbij wordt de kuitspier belast terwijl deze op rek is.

Blaren

Wat is er aan de hand?
Door wrijzing tussen de huidlagen heeft zich vocht opgehoopt pnder de buitenste huidlaag. Vaak gebeurt dit na aankoop van nieuwe schoenen of in zeer vochtige omstandigheden.

Wat kan ik doen?
Steriliseer een naald, prik twee gaatjes in de blaar en druk het vocht er met een steriel gaasje uit. Laat de huid zitten en plak er een steriel gaasje op. Met blarenpleister of second skin kun je al weer snel hardlopen. Smeer je voeten eventueel preventief in met vaseline.

Enkelbandletsel

Wat is er aan de hand?
Dit is de meest voorkomende loopblessure met een ongeluk(je) als oorzaak. Vervelend dat je net langs die stoeprand of kuil liep! Ineens zit je thuis met een opgezwollen enkel en lijk je niks meer te kunnen doen. Rest de vraag: zijn de enkelbanden verrekt of gescheurt?

Wat kan ik er aan doen?
Als je niet op je enkel kunt staan, is een bezoek aan de huisarts raadzaam. Toch mag je er veel meer mee doen dan in het recente verleden, toen absolute rust en gips aan de orde van de dag waren. Als je enkel goed is ingetaped, kun je hem – eventueel met behulp van krukken – al weer snel belasten. Hoe langer de enkel inactief is, hoe langer je last zult hebben van spieren die door inactiviteit achteruit gaan en van bindweefselresten. Die laatsten laten je enkel minder goed functioneren, wat van grote invloed is op je loopbeweging. Laat je voor een goed advies en het beste herstel informeren door een therapeut binnen Praktijk Vermaas.

Reacties zijn gesloten.